Friday, 27 December 2013

Inner MAGIC oNLINE

Assalamualaikum. 

:: INNER MAGIC:: 

Saya nak share Keistimewaan inner tudung ini:-

1) Kekal muncung dan tidak melekap di dahi - telah dipotong di bahagian belakang dan diletakkan getah untuk keselesaan pemakai. Nak melekap pun boleh, cuma adjust ke belakang. 

2) Sangat selesa dan tidak menyakitkan telinga anda. 

3) Digayakan bersama dengan tudung syria, tudung bawal ataupun shawl. Boleh juga digunakan sebagai anak tudung kain telekung. 

4) Akan menampakkan wajah anda bujur tanpa perlu di tetas.

5) Diperbuat daripada kain cotton dengan pelbagai pilihan warna. 


anda boley pilih color di atas ini:::::
harga rm10 (exclude postage)..
berminat pm saya /sms/whatsapp 0173995069

MIni telekung Travel online

MIni Telekung Travel
::: Senang dibawa ke tempat kerja, kuliah dan melancong :::
::: Ringan, menjimatkan ruang, simple, senang dicuci, mudah kering :::
Telekung Travel Kain Satin sangat membantu.
Jom order sementara stok masih ada!
::: Warna Still Available :::: Maroon, Biru, Coklat, Purple, & Hitam :::
pm/sms/whatsapp 0173995069







Thursday, 3 October 2013

islam itu Indah

Soalan:

Kenapa sy berfikiran negatif je ni? 

Nape akal sy tak rasional mcm org lain? 
Knp sy jd org yg menyalahkan org, salahkan mak ayh sy, salahkan takdir.. 
Nape sy tak berubah...


Jawapan:

Kita kena perasan dalam soalan-soalan ini yang kita ulang ialah: "Kenapa saya, kenapa saya, kenapa saya..."

Maka jawapannya ada pada diri kita yang bertanya.

Ambil masa, muhasabah. Tanya - apa sebenarnya masalah kita?

Bermulalah dengan ibadah. Perkara paling basic. Apakah kita menjaga dan memperbaiki solat kita? Apakah kita membaca Al-Quran sekurang-kurangnya 1ms sehari? Apakah kita berdoa dan sentiasa mengharap kepada Allah?

Manusia yang paling positif hakikatnya adalah orang yang beriman kepada Allah SWT.

Rasulullah SAW bersabda:
"Ajaibnya urusan orang yang beriman, sesungguhnya setiap urusannya adalah baik-baik belaka. Hal itu tidak akan didapati melainkan daripada orang mukmin sahaja. Diberikan anugerah dia bersyukur, maka anugerah itu menjadi baik buatnya(tidak buat dia takabbur, bongkak dan riya'). Ditimpakan ke atasnya musibah dia bersabar, maka musibah itu menjadi baik buatnya(tidak jadi tertekan, putus asa, kecewa dan sebagainya)." Hadith riwayat Muslim.

Maka bagaimana keimanan kita?

Sikap suka negatif sebenarnya berpunca dari keimanan yang bermasalah.

Jika kita berjaya memperbaiki perkara asas ini, kepositifan akan menghampiri diri lantas sikap suka menyalahkan perkara lain akan kita tinggalkan.

Bahkan kita akan mula melihat kekurangan diri, mengenal pasti satu persatu masalah kita dan mula menyusun strategi serta perancangan untuk memperbaikinya.

Capailah dahulu ketenangan.

"Ketahuilah dengan mengingati Allah itu, menenangkan hati-hati." Surah Ar-Ra'd ayat 28.


shared from Hilal asyraf (offficial)

Saturday, 7 September 2013

BLESSING & NIKMAH

Summary of Ustaz Nouman Ali Khan khutbah at IIUM: 

Muslims especially the youth in Malaysia have been blessed with blessings and nikmah that many other Muslims in other part of the world do not receive. 

Therefore we are responsible and have big obligations on our shoulder for Islam. Allah is expecting more than just bare minimum that we can offer.

Our life should be built based on higher goal and objectives. Islam is a journey with progress. It is like climbing a mountain, the longer you throw the rope, the farther you can go.

Lastly, dakwah is not restricted to non-Muslim but also to Muslims. In fact we live in a strange time that Muslims are more in need of dakwah.


SHARED FROM SIS HELIZA.. :)

Tuesday, 3 September 2013

RESEPI MUFFIN.. PASTI ENAK

muffin banana chochalate



STORY OF AL Asr



secebis ungkapan ^^


Kelas usrah fitrah bersama ustaz Rusydi Ramli Aljauhari membedah surah Al Asr (demi masa) ~Surah ini tergolong surah Makkiyah (Mekah) dan terdiri atas 3 ayat, kata Al Asr beerti waktu/masa yg diambil dari ayat pertama surah ini. 

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

1.Demi masa
2.Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
3.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh danberpesan (nasihat menasihati) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran.



Semua manusia dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman teguh dan beramal soleh, serta suka nasihat menasihati tentang kebenaran serta kesabaran. Orang yang soleh sentiasa menjaga baik hubungan sesama manusia serta hubungan dengan Allah swt. Masa yang berlalu diisi dengan perkara yang berfaedah tanpa membazirkan perkara dengan perbuatan yang sia-sia. Pendek kata sentiasa mengikuti apa yang diperintahkan olehNya dan meninggalkan apa yang dilarang olehNya.

Masa adalah sesuatu yg besar sehingga para hukama (cendiakawan) mengatakan bahawa "masa umpama mata pedang jika kamu tidak memotongnya maka dia akn memotong kamu"

Suatu hari Imam Al-Ghazali berkumpul dgn murid2nya lalu Imam Al-Ghazali bertanya....lalu Imam Al Ghazali meneruskan pertanyaan yg kedua 'apa yg paling jauh dari diri kita di dunia ini?...
Murid2nya ada yg menjawab negara China, bulan, matahari dan bintang2...
Imam Al-Ghazali menjelaskan bahawa semua jwpn yg mereka berikan adalah benar..tapi yg paling benar adalah 'masa lalu'.Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak bisa kembali ke masa lalu. Oleh sbb itu kita harus menjaga hari ini & hari2 yg akn datang dgn perbuatan yg sesuai dgn agama.

Daripada Muaz bin Jabal,Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya : Tidak akan berganjak kedua dua kaki seorang hamba di hari kiamat sehingga dia ditanya tentang 4 perkara :
1.Tentang umurnya utk apa dihabiskan
2.Tentang masa muda utk apa dipergunakan
3.Tentang hartanya drpd mana dia dptkan & belanjakan.
4.Tentang ilmu apa yg telah dia amalkan.



Rasulullah sa.w bersabda.
'Ada dua nikmat, dimana byk org tertipu dgn keduanya..iaitu nikmat sihat & waktu lapang (selepas nikmat Iman & Islam)

Makna sebenar IMAN                                                
........Beriman dgn perkara2 ghaib (dosa pahala dll)
.......Beriman dgn akhlak

Dakwah~kita semua pendakwah..dakwah yg terbaik adalah 'Dakwah bil hal' (Lisanul Hal Afdhal mim Lisanil Maqal)
'Dan hendaklah ada diantara kami segolongan umat yg menyeru kpd kebajikan, menyuruh kpd yg ma'ruf & mencegah dr yg munkar, merekalah org2 yg beruntung' "(Surah Ali Imraan ayat 104)



petikan ini diambilfrom fanpage sis heliza helmi :)

Saturday, 8 June 2013

DOA UNTUK PENGANTIN BARU

They already married :)

selamat pengantin baru kak ieka & abg iwan




بارك الله لكما وبارك عليكما

وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

"We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter"






"senyum diberi mesra sentiasa,
bersulam bicara pujukan berayat,
hidup sejahtera aman sentosa,
semoga bahagia ke akhir hayat"








"Hai sekelian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu." (An-Nisa': 1)



peace no war from me :)

Friday, 12 April 2013

FRIEND UNTIL JANNAH .. INSYALLAH ^^

Assalamulaikum &salam sejahtera. :)
lamanye x update blog nie
erm terlampau sibuk...
sampaikan x sempat nak update apa2x..

apa yang New erk ??
hAH.... p camping At punck alam..
haha before this xtau pun kat mana 
punck alam tu..
i though at shah alam....sebab ada word "alam"
...
 memang best ..first time p camping ngan member2x nurse nie....
complete 9 ore...
memang happy sebab bersama dorang..:)

3 hari dua malam rasa mcm cpt sangat..huhu
sy suka bab view kat sana...
SubhanAllah..memang cntik n tenang je rasa..

memang kami g rest je kat sana..
almaklumlah...bukan peserta..hikhik
 nie la antara picture kami

 jom layannnnnnnn!!!!

sebelum bertolak...


santai2x









Monday, 21 January 2013

mY bloG DesIgner



assalamualaikum,,
 
hollla!!!

entry kali ini nak cerita pasal my blog designer... bukan dressing je ade designer.. blog pun boley tau...
blog sy nie di reka khas dari hasil tangan lily... dye seorang yang kreatif dan sangat teliti dalam sesuatu kerja.. hasil kreativiti dye sangat menepati citarasa saya... very talented person..

#tengoklah hasil kerja dye untuk blog saya sangat menarikkan..

sesiapa yang berminat nak tempah header or watermark or banner..
sila klip di sini  http://sweethoneyzz.blogspot.com/2012/09/tempahan-header-kini-dibuka.html

anda pasti tidak akan menyesal.......
   
nie la ownernye..

 jangan lupe visit her blog  at  http://sweethoneyzz.blogspot.com/





Friday, 18 January 2013

JAUH PERJALANAN , LUAS PEMANDANGAN.. SUBHANALLAH

assalamualaikum dan hi :),,,
           

habis je exam,terus je keluar jeJalan..hihi kan dah abis exam.. so EnjOy!!!
tapi xdak la enjOy sangat.. bak kata OMpuTih ... "WindOW sHOppINg je"...
mula2x g beli tiket..member nak g balik Kampung...
pastu jejalan kat TS..
then go to MAsjid JameK..
hihi jalan sakaN..
nak lepas Gian coz praktikal lama sangat huhu

me


me & CeQ ani
ceQ ani & ceQ tieka
best la kat TS .. alot Of choice..
baju, kasut, jam& so on la..
tapi nasib baik just window shopping je..
lau tidak, haish.... xtau la nak ckp..

puas pusing2x kat TS semata2x nak cari coolblog..
mengidam puye pasal..
akhirnya jupe jugak..
dek sebab bayak sangat jalan..
balik semua mengadu sakit kaki..haha...terbaik Di lAdang!!!
"sekali sekala nak hiburkan hati apa salahnye"