Friday, 28 November 2014

Ujian itu rezeki


"Ya Allah, kenapa aq susah, orang len bahagia? kenapa aq sakit, org len sihat? 
kenapa?"

inilah antara keluhan ketika kita di uji...
saya jugak begitu...
kadang2 x kuat untuk menampung segala dugaan yang Allah beri...

sesetengah orang Allah beri masalah (ujian dahulu) tapi selepas itu Allah beri kejayaan (rezeki)
sesetengah orang Allah beri segala2nya dari segi kecantikan, kekayaan, kebijaksanaan (rezeki) , tapi pada masa yang sama Allah sebenar sedang mengujinya...

jadi, ketika masalah datang . Allah tidak meminta kita untuk memikirkan masalah itu sehingga penat, tapi Allah mahukan kita tetap sabar dalam menghadapi segala ujiannya..

Tips2 yang di kongsi daripada Dae' Farhan:
*apabila di uji, kita translatekan segala keluhan kita dalam Doa'
* kite tetap sabar
*fikirkan ujian yang Allah beri ini mungkin akan mendatangkan sesuatu yang baik di kemudian hari
*berfikiran positif
*tetap menerima dengan tenang
* mengucapkan kata syukur kepada Allah kerana dalam segala masalah yang mendatang, Allah tetap memberi rezeki kepada kite

Rumusan:
  1. syukur dan redha. Nabi Sulaiman berkata " semua ini adalah kurnian Tuhanku kepadaku, untuk menguji aku, adakah aq bersyukur kpdnya atau kufur kepadanya".
  2. apa rezeki yang kite dapat mestilah berkat. walaupun sedikit
  3. tips rezeki berkat: 
  • jaga hubungan dengan Allah swt
  • ikhalaskan hati 
  • syukur dan redha
  • tunaikan segala tanggungjawab
  • pastikan sumber yang halal
  • usaha+doa+tawakal
  • tawaduk
  • pemurah
  • jaga silaturrahim
  • sucikan hati
  • persiapkan diri untuk bekalan akhirat
  • berbakti kepada ibu dan ayah
  • kuatkan diri kita
"Allah uji kita sebab Allah sayang kita"

Wednesday, 12 November 2014

Kehidupan sebagai student Nurse

Assalamualaikum readers...
Holla .. ^^

ini kisah myra as a student nurse degree. myra skunk dah 4th year. pelbagai dugaan dan cabaran yang telah myra hadapi untuk mematangkan diri ini... 
even course 'nurse' x de lah semegah course "MBBS" but this course very challenging in aspect of physically n mentally...

tambah2 kalau ambek degree freshie dari matrik/stpm..
no experience.. 
when practical, the expectation is very high toward us because of degree..
actually we same as a normal human,
we started to learn from basic thing .. only add 1 more year for research project..
and for degree , we started to learn more theory and have the rationale for any action in nursing care..

nurse is not my ambition but is listed in my UPU registration...
i accept it because my mom's wish...
and i know its FATE from Allah SWT...

we as human, can make plan but Allah are the best planner for us..

many feeling i already experienced it
FRUSTATED
CRYING
SAD
HAPPY
STRESS
FEEL BLESSED

lagi setaun jer lagi nak habis belanja...
doakan myra, semoga Allah permudahkan rezeki cepat dapat kerja..^^

Sunday, 9 November 2014

Masih S>E>N>D>I>R>I

assalamualaikum dear blogger.....

Sinonim dengan title post kali ini : S>I>N>G>L>E

kenapa masih single sehingga kini...
hihi kadang2 xtau nak response apa bila makcik2 tanye
dah de calon ke? bila pulak turn awak?

dek kerana kisah silamku
aq masih bersendiri.. cewah...

dulu suka cinta2 monyet... xnak dengar kata mak...
sekarang baru tersedar... cinta yang sebenarnya akan muncul bila tiba masa yang telah Allah janjikan,..

sebab itu saya masih single, kerana saya yakin Allah telah sediakan seseorang yang akan membuka kembali pintu hati saya...

kita kena sentiasa doa starting from now... 
so, usaha untuk mencapai cita2 dulu untuk bahagiakan mama n abah.. baru pikir soal hati,.

Betul x??

Friday, 7 November 2014

Kecantikkan VS kebaikkan hati

Holla ^^

semua orang sukakan kepada benda2 cantik
orang cantik2
lukisan cantik2
alatan cantik2
Allah SWT telah menciptakan segala yang ada di bumi cantik2 belaka

tapi kita sebagai hambannya
jangan pula diskriminasi pulak
nak yang cantik jer, yang x cantik tolak tepi...
kadang2 yang x cntik di mata kite tapi cantik di pandangan Allah
mana kite tau kan

yang penting kita yang kena cantikkan dulu diri kita nie jangan sibuk tgk orang
maksud saya?? 
cantik dari segi budi, akhlak, hati, tutur bicara
baru segalanya nampak cantik..

jum cantikkan diri

#muhasabah kita bersama#