Sunday, 17 January 2016

Manja square clinic

assalamualaikum sahabat..

TQ sudi jengah bloq miera :)

sini myra nak share pengalaman kerja di klinik

pada sahabat yang dah hbs SPM tapi still ngah pikir nak cari kerja apa..
BOley la try apply kerja di Klinik sekitar rumah korang..

JANGAN PIKIR korang xdak basic medik korang takboleh kerja kat klinik..

Sebenarnya dulu miera pun pikir kena amek jurusan jururawat je ke boleh apply kerja klinik..
pada adik2 yang dh lulus SPM.. 
ANDALAH INSAN YANG LAYAK UNTUK MEMOHON..

sesetengah klinik.. dia akan letak requirement tuk position PEMBANTU KLINIK level spm..
SO apa lagi grab la this opportunity try cr kerja kat klinik...

Sini miera akan jelaskan pathway di klinik.. apa skop kerja pembantu KLINIK:
1. kaunter pendaftaran.

-pesakit akan datang ke kaunter.
-kena tanye adakah dye under panel klinik atau bayar sendiri.( jika dia panel , bagi form panel untuk di isi)
- minta no IC pesakit / myKID bagi kanak2.
-selepas register nama pesakit, bagi number giliran dan minta pesakit tunggu sebentar.

2. BIlik doctor

- panggil number giliran pesakit.
- pesakit masuk, pembantu klinik akan mengambil ukuran berat, tinggi dan juga tekanan darah serta suhu badan.
- bantu doktor untuk suntikan ubat, cuci luka dan lain2
-selepas pesakit keluar bilik.
- ambil preskripsi ubat yang telah doctor tulis.

3. kaunter ubat

- pastikan nama pesakit yang betul sebelum ambil ubat.
- awak kena follow seperti pastikan nama, jenis ubat, berapa kerap, kegunaan ubat, check expired ubat adalah betul dan masih boleh digunakan.
- jika ada MC .kena isi form ic.

4. kaunter bayaran.
- panggil nama pesakit
-bagi ubat dan terangkan kegunaan ubat tu.
-beritahu harga total.
-BERI RESIT BAYARAN..sangat penting sebab jika pesakit salah ubat..dye boleh rujuk kembali.

inilah skop kerja PEMBANTU KLINIK.. miera dapat kongsikan tuk anda semua..sesiapa yang ada experience kerja sebagai boleh la SHARE sama2 kat SINI!!!!.


amalkan sikap humble dalam pekerjaan supaya orang sekeliling kita selesa bersama kita ^^

1 comment:

  1. hai , ain datang singgah sini dan follow
    salam perkenalan :)

    ReplyDelete